Post Page Advertisement [Top]

Znajomość pojęcia indeksu glikemicznego pomoże ci dłużej pozostać sytym, uniknąć "wilczych napadów głodu", lepiej skontrolować swoją wagę, zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy, utrzymać stabilny poziom energii.
Rozmaite produkty żywnościowe. Duże w nowym oknie >>


Indeks glikemiczny to wskaźnik pozwalający określić jak dany produkt żywnościowy wpływa na poziom cukru (dokładnie glukozy) w naszej krwi w 2-3 godzin po jego spożyciu. Innymi słowy, na nasze odczuwanie głodu w tym czasie po jego zjedzeniu.

Indeks glikemiczny podawany jest w formie liczby od 0 do 100.
100 oznacza, że dany produkt powoduje błyskawiczny wzrost poziomu cukru we krwi, identycznie jak czysta glukoza, nie jest to zbyt korzystne dla naszego organizmu, zachowania zdrowej wagi.

Aby dłużej pozostać sytym, najedzonym należy spożywać produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Przykłady takich produktów poniżej.

Uznaje się, że produkty o niskim indeksie glikemicznym posiadają ten wskaźnik na poziomie poniżej 50.

Z kolei średni poziom indeksu glikemicznego to między 55 a 70.

Produkty powyżej 70 to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, których raczej powinniśmy unikać, spożywać sporadycznie.

Co ciekawe nie tylko sam produkt, ale również sposób jego przyrządzenie wpływa na jego indeks glikemiczny.

Produkty rozgotowane, rozdrobnione mają wyższy indeks glikemiczny.

Doskonały przykład to zwykły makaron. Ugotowany normalnie na miękko ma indeks glikemiczny 70, natomiast al dente tzn. pół twardo tylko 40.

Kilka produktów o niskim indeksie glikemicznym

Cebula surowa 15
Orzechy i migdały 15
Papryka (czerwona, zielona, żółta) 15
Warzywa zielono listne 15
Kiszona kapusta 15
Ogórek 15
Dżem niskosłodzony 30
Owoce cytrusowe 30
Pomidory 30
Chleb i makaron razowy 40
Makaron al dente 40
Ananas (świeży) 45
Ryż brązowy 45
Zielony groszek z puszki 45
Ryż basmati 50
Sok jabłkowy bez cukru 50

Kilka produktów o średnim indeksie glikemicznym

Ketchup 55
Musztarda 55
Banany dojrzałe 60
Lody słodzone cukrem 60
Miód 60
Mleko tłuste 60
Pizza 60
Batoniki czekoladowe 60
Rodzynki 65
Ziemniaki w mundurkach 65

Przykładowe produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Bułki pszenne 70
Chipsy 70
Cukier 70
Makaron z białej mąki 70
Napoje gazowane 70
Ziemniaki gotowane 70
Płatki kukurydziane 85
Chleb z białej mąki 90
Ziemniaki smażone 95
Piwo 110

Przykład praktyczny

Załóżmy, że zjedliśmy tyle samo kalorii w formie orzechów (IG 15) i chleba z białej mąki (IG 90). Chleb 6x szybciej podniesie nam poziom cukru we krwi.

Zapewne organizm nie będzie w stanie na bieżąco spalić tak dużej ilość energii, nadmiar zostanie zmagazynowany w formie tkanki tłuszczowej.

Sytuację ilustruje poniższy wykres.
Odpowiedź organizmu na produkt o wysokim i niskim indeksie glikemicznym. Duże w nowym oknie >>

Organizm na tyle szybko musi sobie radzić z nadmiarem cukru, że kiedy przetworzy całość trawionego pokarmu "z rozpędu" wpadnie w lekki dołek (1,5 godziny po posiłku na wykresie), co może się objawić napadem "wilczego głodu".

Sytuacja prezentuje się zupełnie inaczej w przypadku produktów o niskim indeksie glikemicznym (np. orzechów). Energia uwalniana jest stopniowo, nie występuje wysoki pik, na który organizm musiałby gwałtownie reagować. Poziom cukru we krwi zostaje zachowany w optymalnym przedziale w znacznie dłuższym czasie, bez dużych wahań.

Jest to bardzo korzystne, zapewnia uczucie sytość przez długi czas po posiłku, stały stabilny poziom energii, zapobiega odkładaniu tłuszcz, gdyż energia spalana jest na bieżąco.
PODSUMOWANIE

Staraj się spożywać produkty o niskim indeksie glikemiczny, zapewni ci to bardzo wiele zdrowotnych korzyści. Ciągle jednak musisz pamiętać o odpowiedniej liczbie kalorii. Jeśli zjesz za dużo nawet produktów o niskim indeksie glikemiczny, przytyjesz.


Źródło: THE UNIVERSITY OF SYDNEY www.glycemicindex.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bottom Ad [Post Page]